2016 m. kovo 24 d., ketvirtadienis

Surenkami blokeliai - paprastai montuojami ir ekonomiški pamatai

Individualūs namai daugiausia statomi ant  sekliųjų juostinių pamatų arba polinių nespraustinių įgrežiamų į gruntą. Gamintojai, tai žinodami, pritaiko savo produkciją vyraujantiems pamatų tipams. Vieni iš jų  -  UAB „Vilniaus betono gaminiai', gamina betoninius HAUS blokelius, kurie naudojami tiek juostiniams pamatams, tiek polinių pamatų rostverkams. Abiems atvejams jie puikiai tinka, nes montuojami paprastai - tą gali atlikti vienas žmogus ir yra nebrangūs.

Tiek montuojant blokelius tranšėjoje, tiek iš jų mūrijant rostverką, nereikia nuomotis arba gamintis klojinių, nes patys blokeliai yra tuščiaviduriai ir tarnauja kaip įdiegti klojiniai, į  kurių vidų pilamas betonas, o blokeliai lieka pamatuose ir perima apkrovos dalį. Nereikia nei kranų ar keltuvų, nes blokeliai nesunkūs - vieneto svoris - 22-25 kg. Jeigu tenka naudoti ne visą blokelį, Haus blokeliai lengvai pjaunami.

Rekomenduojama betono stiprio klasė vieno-dviejų aukščio namo pamatams - C16/20. Tokio stiprio betoną galima nebrangiai paruošti statybos aikštelėje. Kiekis pagaminamas pagal poreikį, nereikia iš anksto užsakyti didelio kiekio brangaus paruošto betono mišinio.

Tuo pačiu pamatas itin tvirtas, nes betono kiekis tūrio vienete sudaro 60 proc. (Haus P6-30 blokelių - 70 proc.). Gaminami 20 ir 30 cm pločio pamatų blokeliai.

Juostinių pamatų iš Haus blokelių liejimas

Mūsų klimato sąlygomis yra svarbu pamatą įgilinti tiek, kad jo apačia būtų žemiau įšalo gylio, kuris Lietuvoje yra  apie 1,2  m.

Šaltis pamatų pagrindui nepakenks ir pamatų neiškilos, jei:

gruntas nejautrus šalčiui;
pamato padas bus žemiau įšalo;
nuo įšalo jį apsaugo termoizoliacija.

Iškasama reikiamo gylio ir pločio tranšėja. Įrengiant pamatą, jo padas turėtų būti remiamas į nejudintą ir nesušalusį sutankintą gruntą. Pado aukštį ir plotį, atsižvelgdamas į grunto pobūdį ir namo apkrovas, turi nurodyti pamatus projektavęs konstruktorius.


Ant pado klojama hidroizoliacija, jei reikia - ir termoizoliacija

Pagal namo projektą iškastoje tranšėjoje iš HAUS P6-20 ar HAUS P6-30 blokelių formuojama pamatas.


Standartinio aukščio pamatui reikia 5 eilių blokelių, kurių aukštis - 25 cm. Blokeliai eilėse klojami perstumiant juos per pusę ilgio. Rekomenduojama betoną pilti suklojus ne daugiau kaip tris eiles. Betonas užpildo visą blokelių tuštumą, stipriai sukimba su vidiniu paviršiumi ir taip susiformuoja vientisas betoninis pamatas. Skirtingai nuo kitų betoninių blokelių, tai nėra mūrijimas iš atskirų blokelių ir, kas labai svarbu, pamato konstrukcijoje nėra vertikalių ir horizontalių siūlių.

Didesnėms apkrovoms atlaikyti pamatas gali būti sustiprintas horizontalia bei vertikalia armatūra. Haus blokelių pertvarėlės viduje yra žemesnės, tai  leidžia lengvai sudėti horizontalią armatūrą. Vertikaliai armatūrai blokeliuose numatyti vertikalūs kanalai.

Keičiant užpilamo betono klasę ir naudojant įvairų armatūrinį plieną, galima sukurti pačius įvairiausius, net ir sudėtingiausios konfigūracijos pamatus arba monolitinę sieną, kuri gali tarnauti įvairiems tikslams. Vartotojai  itin pamėgo iš Haus blokelių suformuotas atramines sieneles, tvoras.

Rostverkui iš Haus blokelių nereikia klojinių

HAUS blokeliai itin naudingi rostverkams (vainikams) tarp polių formuoti, nes nereikia rūpintis klojiniais - nei jų nuoma, nei atvežimu, nei saugojimu ir kt.

Pagrindas rostverko blokeliams turi būti lygus ir tvirtas. Ant jo klojama hidroizoliacija ir termoizoliacijos sluoksnis. Rostverko apatinės eilės blokeliai  apverčiami įduba į apačią. Antroji rostverko eilė dedama su įdubomis į viršų. Tiek po pirma eile, tiek virš antros eilės blokelių yra dedama horizontali armatūra, kurią reikia sujungti su išilgine polių armatūra.

Rostverką būtina apšiltinti. Po juo reikia įrengti ekstrūdinio polistireninio putplasčio sluoksnį.

Daugiau informacijos rasite mūsų svetainėje: http://blokeliai.vbg.lt/lt/blokeliai_lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą