2016 m. vasario 2 d., antradienis

Pamatai iš „Haus“ blokelių


„Haus“ blokeliai naudojami juostiniams pamatams arba polinių, gręžtinių pamatų rostverkui (vainikui) įrengti. Tai yra vienas pigiausių ir lengviausių būdų organizuoti ir vykdyti pamatų statybos darbus. Su „Haus“ blokeliais nereikia nuomotis arba gamintis klojinių, nes blokeliai yra patys tarsi betoniniai klojiniai, kurie lieka pamatuose ir neša jiems perduodamą apkrovos dalį. Taip pat naudojant „Haus“ blokelių klojinius statybos aikštelėje nereikia brangios kėlimo technikos – kranų arba keltuvų. Statybvietėje nereikia laikyti ir saugoti klojinių.

Juostiniams pamatams pagal perimetrą pamatų duobėje iškasama tranšėja ir į ją suklojami „Haus“ blokeliai. Taip formuojamas pamatas. Lietuvos klimato sąlygomis minimalus pamato įgilinimo gylis turėtų būti ne mažiau kaip 1,2 m. Tai yra tik penkios blokelių eilės. Reikia turėti galvoje, kad pastato pamatas turi būti apskaičiuotas kiekvienam konkrečiam atvejui, t.y. pagal jam numatomas apkrovas ir grunto sąlygas. Į suformuotą blokelių pamatinį klojinį pilamas betonas. Vieno ar dviejų aukštų namui rekomenduojama betono stiprio klasė C16/20. Tokio stiprio betoną galima nebrangiai paruošti statybos aikštelėje. Priklausomai nuo numatyto užpildymui betono slankumo, surenkamos kelių blokelių eilės. Naudojant tirštesnį betoną, kurio slankumo klasė, pavyzdžiui, S3 (takus), optimaliausiai betonas blokeliuose pasiskirstys jei sudėsite ne daugiau kaip tris blokelių eiles.

Betonas užpildo visą tuštumą blokelių viduje, stipriai sukimba su jos vidiniu paviršiumi ir tokiu būdu gaunamas vientisas betoninis pastato pamatas. Skirtingai nuo kitų betoninių blokelių, tai nėra mūrijimas iš atskirų blokelių ir, kas labai svarbu, pamato konstrukcijoje neatsiranda vertikalių ir horizontalių siūlių. „Haus“ blokeliams nereikia jokių pjaustymo įrengimų – mūrininko plaktuku galima tiesiog nuskelti nereikalingą blokelio dalį.
Didesnėms apkrovoms laikyti pamatas gali būti pastiprintas horizontalia bei vertikalia armatūra. „Haus“ blokelių raizginiai (pertvarėlės blokelio viduje) turi specialų pažemintą aukštį, kuris leidžia lengvai sudėti horizontalią armatūrą. Vertikaliai armatūrai blokeliuose numatyti vertikalūs kanalai.


Keičiant užpilamo betono klasę ir panaudojant įvairius armatūrinius plienus, galima sukurti pačius įvairiausius, net ir sudėtingiausios konfigūracijos pamatus arba monolitinę sieną, kuri gali tarnauti įvairiems tikslams. Statytojai itin pamėgo iš „Haus“ blokelių betonuoti atramines sieneles, tvoras.

Pamatams iš „Haus“ blokelių, kaip ir kitiems tradiciniams pamatams būtina įrengti hidroizoliaciją. Pats betono blokelis nebijo drėgmės, tačiau hidroizoliacija pamatuose yra būtina.
Jeigu namas statomas be rūsio, ant gręžtinių pamatų, tai iš „Haus“ blokelių galima formuoti rostverką (vainiką) tarp polių.

#StatybiniaiBlokeliai #HausBlokeliai #Statybos #StatybinesMedžiagos #Vilnius #MuriniaiBlokai #StatauNama #BuildingBlocks #House #BuildingMaterials

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą